ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία αναλαμβάνει την διατροφική παρακολούθηση ανθρώπων που επιθυμούν απώλεια βάρους ή πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή (σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές, νεφρικές, γαστρεντερικές νόσοι, διαβήτης κύησης κά), αλλά και την διατροφική καθοδήγηση υγιών άτομα για πρόληψη των νοσημάτων φθοράς (καρδιακές νόσοι, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κά). Ταυτόχρονα, δίνει διατροφικές συστάσεις σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για το μέγιστο δυνατό διατροφικό όφελος, σε αθλητές για επίτευξη της βέλτιστης αθλητικής απόδοσης και σε παιδιά με στόχο την προαγωγή της υγείας τους.
Οι συναντήσεις με τη κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο Ελευθερίου Σοφία πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στο διαιτολογικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται στην Άνω Κηφισιά. Κατ΄οίκον επισκέψεις πραγματοποιούνται κατ' εξαίρεση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ σε περίπτωση δυσκολίας στην μετακίνηση συστήνεται η παρακολούθηση εξ΄αποστάσεως.
Η Ελευθερίου Σοφία, είναι κλινική Διαιτολόγος - διατροφολόγος, αριστούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με διετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Κλινική Διατροφή στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο. (Αριθμός Πτυχίου 285 – Αριθμός Μεταπτυχιακού Τίτλου 137). Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθιστά τους πτυχιούχους αρμόδιους να αναλαμβάνουν την διατροφική παρακολούθηση κλινικών περιστατικών, δηλαδή ασθενών με ποικίλη παθολογία.
Σε περίπτωση προγραμματισμένης συνάντησης συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού & ποτού καθώς και η διενέργεια φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού, αφού αυτά μπορούν να επιδράσουν στην αξιοπιστία των σωματομετρήσεων - λιπομετρήσεων. Επιπλέον, κατά την προσέλευσή σας στο διαιτολογικό γραφείο συστήνεται ένδυση με άνετα ρούχα, τα οποία να μην εμποδίζουν την αξιολόγηση του σωματικού σας βάρους και λίπους (πχ. υφασμάτινο ελαφρύ παντελόνι έναντι τζιν, κάλτσες έναντι καλτσόν, ελαφριά μπλούζα ή φανελάκι μέσα από τα βαριά ρούχα, κλπ). Τέλος, συστήνεται να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε διαθέσιμες ή ό, τι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο για την ιατρική σας αξιολόγηση.
Η πρώτη συνάντηση έχει χαρακτήρα αξιολόγησης και κατά μέσο όρο διαρκεί μία ώρα. Λαμβάνεται ιατρικό & διατροφικό ιστορικό, πραγματοποιούνται σωματομετρήσεις (μέτρηση βάρους, ύψους, περιφέρειας κοιλιάς / γλουτών), λιπομέτρηση και αξιολογείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το % ποσοστό σωματικού λίπους. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος για τις 2-4 ώρες για την διενέργεια μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα ερωτηθείτε για διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία σας (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε διαθέσιμες, καθώς και ότι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο), θα αναφερθείτε στις παρούσες διατροφικές σας συνήθειες (τα φαγητά που προτιμάτε, τις ώρες που τα καταναλώνετε, τις ώρες εργασίας σας κλπ), καθώς και θα συζητήσετε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής σας (συχνότητα κατανάλωσης τροφής εκτός σπιτιού, αριθμός γευμάτων, συχνότητα, ένταση και διάρκεια άσκησης, εάν υπάρχει κλπ).
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία, βάσει της διατροφικής αξιολόγησης που διενεργείται στην πρώτη σας συνάντηση, των διατροφικών σας συνηθειών, του ημερήσιου σας προγράμματος και των ενεργειακών σας απαιτήσεων θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι το διατροφικό σας πρόγραμμα θα συνταχθεί βάσει των δικών σας προσωπικών  προτιμήσεων, των δικών σας ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών αλλά και βάσει του καθημερινού σας προγράμματος. Θα είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας», και συνεπώς θα απευθύνεται σε εσάς και μόνο σε εσάς, ενώ συγχρόνως θα απαρτίζεται από φαγητά τα οποία δεν απαιτούν ειδική προετοιμασία. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει γεύματα τα οποία καταναλώνει συνήθως ολόκληρη η οικογένεια και τα οποία περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, λαδερά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κλπ). Στις επόμενες συναντήσεις, το Πρόγραμμα της Διατροφής σας θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόοδο που έχετε σημειώσει, τις δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίσατε, το επικείμενο πρόγραμμα της ζωής σας (πιθανά ταξίδια, έξοδοι, γενέθλια κά), τα σχόλιά σας, αλλά με βασικό πάντα άξονα το στόχο που εσείς επιθυμείτε να επιτύχετε.
Οι επόμενες συναντήσεις διαρκούν κατά μέσο όρο μισή ώρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να διαρκέσουν 45 λεπτά ή ακόμη και μία ώρα.
Η συχνότητα των συναντήσεων εξαρτάται από τους διατροφικούς στόχους, το καθημερινό πρόγραμμα και τα προβλήματα υγείας που πιθανώς συνυπάρχουν. Σε περίπτωση  που στόχος είναι η απώλεια βάρους, συνήθως συστήνεται εβδομαδιαία παρακολούθηση, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες. Στις συναντήσεις, σας παρέχονται διατροφικές συμβουλές ενώ συγχρόνως δίνεται έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση με απώτερο στόχο την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. Για το σκοπό αυτό σας παρέχεται διαιτολογική επιμόρφωση και συμπεριφοριστική διατροφική εκπαίδευση. Αυτό βοηθά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ευκολότερα και να είναι μόνιμο το αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση διαμονής εκτός Αττικής ή δυσκολίας στην μετακίνηση  υπάρχει η δυνατότητα εξ΄ αποστάσεως διατροφικής παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η νέα τεχνολογία όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την βιντεοκλήση και την τηλεφωνική επικοινωνία. Η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία είναι ενήμερη σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία σε κάθε περίπτωση.
Η χρέωση των συναντήσεων εξαρτάται από τη συχνότητά και τον τρόπο πληρωμής. Το διαιτολογικό γραφείο από την 1η Ιουλίου 2017 διαθέτει POS.