Σοφία Ελευθερίου, MSc | Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ντάκος με ντομάτα & βασιλικό light

Ο ντάκος αποτελεί το κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο συνήθως συνοδεύουμε με ντομάτα, φέτα και ελιές. Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί είτε ένα αυτούσιο γεύμα είτε μια σαλάτα για να συνοδέψετε το ψάρι σας ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα επιθυμείτε.

Απολαύστε τη σαλάτα ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα σας ή ως αυτούσιο ελαφρύ γεύμα (πχ. για το βράδυ).

Τηρώντας τις ποσότητες που αναφέρονται στην συνταγή και χρησιμοποιώντας τυρί χαμηλών λιπαρών, ο ντάκος έχει 670 kcal. Εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους μειώστε τις ποσότητες στο μισό ή μοιραστείτε το γεύμα με κάποιον άλλο.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια ή ολόκληρη ώστε να πολτοποιηθεί στο μπλέντερ
  • 2 παξιμάδια 50 γρ/τεμ ή 1 παξιμαδοκουλούρα 100 γρ/τεμ
  • 60 γρ τυρί λευκό χαμηλό σε λιπαρά (πχ. λευκό σκληρό τυρί light, ανθότυρο, κατίκι δομοκού, cottage cheese κλπ) ή κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  • 5-6 φυλλαράκια βασιλικό ή 1 κουταλάκι τριμμένο βασιλικό
  • 1 κουταλάκι τριμμένη ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 5-6 ελιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Βήμα 1

1) Βάζετε σε ένα πιάτο τα παξιμάδια αφού τα βρέξετε ελαφρώς με λίγο νερό. Περιχύνετε τα παξιμάδια με το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.

Βήμα 2

2) Βάζετε την ντομάτα με την ρίγανη και τον βασιλικό στο μπλέντερ ή την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια και την πασπαλίζετε με τα λαχανικά.

Βήμα 3

3) Καλύπτετε με την ντομάτα τα παξιμάδια.

Βήμα 4

4) Προσθέτετε το τυρί & τις ελιές. Καλή σας Όρεξη!