ΠΡΟΦΙΛ

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Κηφισιάς με Άριστα 19,5 και κατά την εισαγωγή της στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε τη πρώτη θέση εισαγωγής κατά σειρά επιτυχίας. Για αυτήν της τη διάκριση έλαβε την πρώτη της υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών έλαβε 3 επιπλέον υποτροφίες από το ίδιο ίδρυμα καθώς πρώτευε για 3 συναπτά έτη. Κατά το τέταρτο και τελευταίο έτος σπουδών της συμμετείχε στην υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε τέσσερα διαφορετικά Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας και εκπόνησε την Πτυχιακή της Διατριβή (Άριστα 10). Κατά την αποφοίτηση από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αρίστευσε (Άριστα 9,1) και πρώτευσε για μία ακόμη φορά. Οι εξαιρετικές της επιδόσεις και η επιτυχής ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών της εξασφάλισαν υποτροφία του Χαροκοπείου Ιδρύματος για τα δύο μετέπειτα χρόνια Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Διατροφή & Διαιτολογία, στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο, όπου ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Διατροφής. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, συμμετέχοντας στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αγωγής και Προαγωγής Υγείας για μαθητές Γυμνασίου, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αρμοδιότητα την οργάνωση και υλοποίηση Προγράμματος Διατροφικής Παρέμβασης και εκπόνησε τη μεταπτυχιακή της διατριβή (Άριστα 10). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με Άριστα 9. Καθώς είναι υπέρμαχος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και διαρκούς προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, πρόσφατα ολοκλήρωσε το ετήσιο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο: “Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός & Θετική Ψυχολογία”, καθώς και το πρόγραμμα “health coaching” του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει πολυετή εμπειρία ως εκπαιδεύτρια σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και τα εκπαιδευτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην διατροφική εκπαίδευση, το nutrition coaching και την επίδραση του νευρογλωσσικού προγραμματισμού στην διατροφική συμπεριφορά.

Από την ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών και έπειτα δουλεύει παρέχοντας υπηρεσίες Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ενώ από τον Ιούνιο του 2007 λειτουργεί το δικό της ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο. Έχει συνεργαστεί με εταιρίες τροφίμων και άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων και έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει μέρος από το ερευνητικό της έργο σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Αναφορικά με το διδακτικό της έργο, έχει συνάψει συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρίες εκπαιδεύοντας, παρουσιάζοντας και μεταδίδοντας τις γνώσεις της σε ποικίλης ύλης εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο: την «αθλητική διατροφή», την «διαχείρηση βάρους», τα «συμπληρώματα διατροφής» και αρκετά ακόμη θέματα που άπτονται του αντικειμένου της. Τέλος, διετέλεσε health expert στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, για την εκπόνηση εγγράφου με θέμα την «υγιεινή και βιώσιμη διατροφή στην Ευρώπη», ως ειδικός εμπειρογνώμονας στο θέμα της εν λόγω γνωμοδότησης, η οποία υιοθετήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018.

Παράλληλα, αρθρογραφεί σε ποικίλης ύλης περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο, συμμετέχει ως προσκεκλημένη σε ενημερωτικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δίδοντας διατροφικές συμβουλές και έχει κληθεί ως ομιλήτρια σε αρκετές ενημερωτικές εκδηλώσεις τόσο για το κοινό όσο και για επιστήμονες υγείας. Από το 2008 έως το 2010 διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Συνδικαλισμού και Οργάνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και ταμίας της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος για τα έτη 2009-2010.

Καθώς πιστεύει  ότι η φύση κρύβει μέσα της όλα όσα είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία όλων των ζωντανών οργανισμών, συστήνει φυσικά προϊόντα, υποστηρίζει την φυσική επιλογή και συνεργάζεται με εταιρίες που πρεσβεύουν αυτή την φιλοσοφία.

Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να  έρχεται σε επαφή με την φύση, να ταξιδεύει, να συμμετέχει σε διάφορες καλλιτεχνικές & αθλητικές δραστηριότητες, να εξασκεί το μυαλό και το σώμα της μέσα από την συστηματική μελέτη και τον διαλογισμό, να μαγειρεύει και να εκπαιδεύεται σε τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης. Πιστεύει στην ψυχοσωματική υπόσταση της ανθρώπινης φύσης, και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι η υλική μας υπόσταση εξαρτάται από τις χημικές ουσίες που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, είτε αυτές είναι τρόφιμα είτε όχι. Για αυτό δίνει μεγάλη βαρύτητα στην διατροφική εκπαίδευση, με απώτερο στόχο να επιλέγουμε συνειδητά τι θα εισέλθει μέσα στο σώμα μας.

Για να δείτε το αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ελευθερίου Σοφίας πατήστε εδώ.