3-
GREY
previous arrow
next arrow

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία εξειδικεύεται στη διατροφική αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τη διατροφή (σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, νεφρικές, γαστρεντερικές νόσοι, διαβήτης κύησης κά), αλλά και στην διατροφική υποστήριξη υγιών ατόμων για πρόληψη των νοσημάτων φθοράς (καρδιακές νόσοι, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κά).

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα διατροφικά προγράμματα για ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, οι αθλητές και τα παιδιά, με στόχο την προαγωγή της υγείας τους και το μέγιστο δυνατό διατροφικό όφελος.

Οι συναντήσεις με τη Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ελευθερίου Σοφία πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στο διαιτολογικό γραφείο το οποίο βρίσκεται στην Άνω Κηφισιά.

Η πρώτη συνάντηση έχει χαρακτήρα αξιολόγησης και κατά μέσο όρο διαρκεί μία ώρα. Λαμβάνεται ιατρικό & διατροφικό ιστορικό, πραγματοποιούνται σωματομετρήσεις (μέτρηση βάρους, ύψους, περιφέρειας κοιλιάς / γλουτών), λιπομέτρηση και αξιολογείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το % ποσοστό σωματικού λίπους. Για την αύξηση της αξιοπιστίας των σωματομετρήσεων καλείστε να είστε νηστικοί (αποφυγή υγρής & στερεάς τροφής) για 2-4 ώρες πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος για τις 2-4 αυτές ώρες για την διενέργεια μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα ερωτηθείτε για διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία σας (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε διαθέσιμες, καθώς και ότι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο), θα αναφερθείτε στις παρούσες διατροφικές σας συνήθειες (τα φαγητά που προτιμάτε, τις ώρες που τα καταναλώνετε, τις ώρες εργασίας σας κλπ) καθώς και θα συζητήσετε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής σας (συχνότητα κατανάλωσης τροφής εκτός σπιτιού, αριθμός γευμάτων, συχνότητα, ένταση και διάρκεια άσκησης, εάν υπάρχει κλπ).

Στη συνέχεια η Διαιτολόγος, βάσει της διατροφικής αξιολόγησης που διενεργείται στην πρώτη σας συνάντηση, των διατροφικών σας συνηθειών, του ημερήσιου σας προγράμματος και των ενεργειακών σας απαιτήσεων θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι το διατροφικό σας πρόγραμμα θα συνταχθεί βάσει των δικών σας προσωπικών  προτιμήσεων, των δικών σας ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών αλλά και βάσει του καθημερινού σας προγράμματος. Θα είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα “κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας”, και συνεπώς θα απευθύνεται σε εσάς και μόνο σε εσάς, ενώ συγχρόνως θα απαρτίζεται από φαγητά τα οποία δεν απαιτούν ειδική προετοιμασία. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει γεύματα τα οποία καταναλώνει συνήθως ολόκληρη η οικογένεια και τα οποία περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, λαδερά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κλπ).

Στις επόμενες συναντήσεις, το Πρόγραμμα της Διατροφής σας θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόοδο που έχετε σημειώσει, τις δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίσατε, το επικείμενο πρόγραμμα της ζωής σας (πιθανά ταξίδια, έξοδοι, γενέθλια κά), τα σχόλιά σας, αλλά με βασικό πάντα άξονα το στόχο που επιθυμείτε να επιτύχετε. Οι επόμενες συναντήσεις διαρκούν κατά μέσο όρο μισή ώρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να διαρκέσουν 45 λεπτά ή ακόμη και μία ώρα. Η συχνότητα των επόμενων συναντήσεων εξαρτάται από τους διατροφικούς στόχους, το καθημερινό πρόγραμμα και τα προβλήματα υγείας που πιθανώς συνυπάρχουν. Σε περίπτωση  που στόχος είναι η απώλεια βάρους, συνήθως συστήνεται εβδομαδιαία παρακολούθηση, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες. Στις επόμενες αυτές συναντήσεις, σας παρέχονται διατροφικές συμβουλές ενώ συγχρόνως δίνεται έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση με απώτερο στόχο την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. Για το σκοπό αυτό σας παρέχεται διαιτολογική επιμόρφωση και συμπεριφοριστική διατροφική εκπαίδευση. Αυτό βοηθά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ευκολότερα και να είναι μόνιμο το αποτέλεσμα.

Τέλος, ενθαρρύνεται η φυσική δραστηριότητα, ενώ βασικό στόχο κάθε διατροφικής παρέμβασης αποτελεί η προώθηση της βέλτιστης υγείας, ψυχικής και σωματικής ευεξίας.