Σε ποιες καταστάσεις θα μπορούσε κάποιος να απευθυνθεί σε διαιτολόγο;

Η ομάδα του Διαιτολογικού Γραφείου ΔιατροΣόφια, υπό την καθοδήγηση της Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ελευθερίου Σοφίας αναλαμβάνει την διατροφική παρακολούθηση ανθρώπων που επιθυμούν απώλεια βάρους ή πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή (σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές, νεφρικές, γαστρεντερικές νόσοι, διαβήτης κύησης κά), αλλά και την διατροφική καθοδήγηση υγιών ατόμων για πρόληψη των νοσημάτων φθοράς (καρδιακές νόσοι, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κά). Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουμε συνεδρίες με σκοπό την σύσταση διατροφικών συστάσεων σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για το μέγιστο δυνατό διατροφικό όφελος, σε αθλητές για επίτευξη της βέλτιστης αθλητικής απόδοσης και σε παιδιά με στόχο την προαγωγή της υγείας τους.

Πού πραγματοποιούνται οι συναντήσεις;

Οι συναντήσεις με την ομάδα του Διαιτολογικού Γραφείου ΔιατροΣόφια, υπό την καθοδήγηση της κλινικής διαιτολόγου - διατροφολόγου Ελευθερίου Σοφίας πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού στο διαιτολογικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται στην Άνω Κηφισιά. Κατ΄οίκον επισκέψεις πραγματοποιούνται κατ' εξαίρεση σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ σε περίπτωση δυσκολίας στην μετακίνηση υπάρχει και η δυνατότητα για παρακολούθηση εξ΄αποστάσεως.

Ποιες είναι οι σπουδές της υπεύθυνης λειτουργίας του Διαιτολογικού Γραφείου ΔιατροΣόφια, Ελευθερίου Σοφίας;

Η υπεύθυνη του Διαιτολογικού Γραφείου ΔιατροΣόφια, Ελευθερίου Σοφία, είναι κλινική Διαιτολόγος - διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας τροφίμων, αριστούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με διετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Κλινική Διατροφή στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο. (Αριθμός Πτυχίου 285 – Αριθμός Μεταπτυχιακού Τίτλου 137). Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθιστά τους πτυχιούχους αρμόδιους να αναλαμβάνουν την διατροφική παρακολούθηση κλινικών περιστατικών, δηλαδή ασθενών με ποικίλη παθολογία. Επιπλέον, είναι health and nutrition nlp coach, καθώς έχει ολοκληρώσει το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα "Health Coaching" του Πανεπιστημίου Αθηνών και το ετήσιο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην θετική ψυχολογία και τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων και έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει μέρος από το ερευνητικό της έργο σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια ενώ από τον Γενάρη του 2022 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός πριν τις διαιτολογικές συναντήσεις;

Σε περίπτωση προγραμματισμένης συνάντησης συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού & ποτού καθώς και η διενέργεια φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού, αφού αυτά μπορούν να επιδράσουν στην αξιοπιστία των σωματομετρήσεων - λιπομετρήσεων. Επιπλέον, κατά την προσέλευσή σας στο Διαιτολογικό Γραφείο ΔιατροΣόφια, συστήνεται ένδυση με άνετα ρούχα, τα οποία να μην εμποδίζουν την αξιολόγηση του σωματικού σας βάρους και λίπους (πχ. υφασμάτινο ελαφρύ παντελόνι έναντι τζιν, κάλτσες έναντι καλτσόν, ελαφριά μπλούζα ή φανελάκι μέσα από τα βαριά ρούχα, κλπ). Τέλος, συστήνεται να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε διαθέσιμες ή ό, τι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο για την ιατρική σας αξιολόγηση.

Πόσο διαρκεί η πρώτη διαιτολογική συνάντηση;

Η πρώτη συνεδρία έχει χαρακτήρα αξιολόγησης και κατά μέσο όρο διαρκεί μία ώρα. Λαμβάνεται ιατρικό & διατροφικό ιστορικό, πραγματοποιούνται σωματομετρήσεις (μέτρηση βάρους, ύψους, περιφέρειας κοιλιάς / γλουτών), λιπομέτρηση και αξιολογείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το % ποσοστό σωματικού λίπους. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος για τις 2-4 ώρες για την διενέργεια μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα ερωτηθείτε για διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία σας (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε διαθέσιμες, καθώς και ότι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο), θα αναφερθείτε στις παρούσες διατροφικές σας συνήθειες (τα φαγητά που προτιμάτε, τις ώρες που τα καταναλώνετε, τις ώρες εργασίας σας κλπ), καθώς και θα συζητήσετε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής σας (συχνότητα κατανάλωσης τροφής εκτός σπιτιού, αριθμός γευμάτων, συχνότητα, ένταση και διάρκεια άσκησης, εάν υπάρχει κλπ).

Πώς συντάσσεται το πρόγραμμα διατροφής;

Η ομάδα του Διαιτολογικού Γραφείου ΔιατροΣόφια σχεδιάζει εξατομικευμένα Προγράμματα Διατροφής, υπό την καθοδήγηση της κλινικής διαιτολόγου - διατροφολόγου Ελευθερίου Σοφίας, βάσει της διατροφικής αξιολόγησης που διενεργείται στην πρώτη σας συνάντηση, των διατροφικών σας συνηθειών, του ημερήσιου σας προγράμματος και των ενεργειακών σας απαιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι το διατροφικό σας πρόγραμμα θα συνταχθεί βάσει των δικών σας προσωπικών  προτιμήσεων, των δικών σας ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών αλλά και βάσει του καθημερινού σας προγράμματος. Θα είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας», και συνεπώς θα απευθύνεται σε εσάς και μόνο σε εσάς, ενώ συγχρόνως θα απαρτίζεται από φαγητά τα οποία δεν απαιτούν ειδική προετοιμασία. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει γεύματα τα οποία καταναλώνει συνήθως ολόκληρη η οικογένεια και τα οποία περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, λαδερά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κλπ). Στις επόμενες συναντήσεις, το Πρόγραμμα της Διατροφής σας θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόοδο που έχετε σημειώσει, τις δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίσατε, το επικείμενο πρόγραμμα της ζωής σας (πιθανά ταξίδια, έξοδοι, γενέθλια κά), τα σχόλιά σας, αλλά με βασικό πάντα άξονα το στόχο που εσείς επιθυμείτε να επιτύχετε.

Πόσο διαρκούν οι επόμενες διαιτολογικές συναντήσεις;

Οι επόμενες διαιτολογικές συνεδρίες διαρκούν κατά μέσο όρο μισή ώρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να διαρκέσουν 45 λεπτά ή ακόμη και μία ώρα αναλόγως τις ανάγκες.

Ποια είναι η συχνότητα των διαιτολογικών συναντήσεων;

Η συχνότητα των συναντήσεων εξαρτάται από τους διατροφικούς στόχους, το καθημερινό πρόγραμμα και τα προβλήματα υγείας που πιθανώς συνυπάρχουν. Σε περίπτωση  που στόχος είναι η απώλεια βάρους, συνήθως συστήνεται εβδομαδιαία παρακολούθηση, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες. Στις συναντήσεις, σας παρέχονται διατροφικές συμβουλές ενώ συγχρόνως δίνεται έμφαση στην διατροφική εκπαίδευση με απώτερο στόχο την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. Για το σκοπό αυτό σας παρέχεται διαιτολογική επιμόρφωση και συμπεριφοριστική διατροφική εκπαίδευση. Αυτό βοηθά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ευκολότερα και να είναι μόνιμο το αποτέλεσμα.

Υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης;

Σε περίπτωση διαμονής εκτός Αττικής ή δυσκολίας στην μετακίνηση  υπάρχει η δυνατότητα εξ΄ αποστάσεως διατροφικής παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η νέα τεχνολογία όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την βιντεοκλήση και την τηλεφωνική επικοινωνία. Η ομάδα του Διαιτολογικού Γραφείου ΔιατροΣόφια, υπό την καθοδήγηση της κλινικής διαιτολόγου - διατροφολόγου Ελευθερίου Σοφίας είναι ενήμερη σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία σε κάθε περίπτωση.

Ποιο είναι το κόστος των συναντήσεων;

Η χρέωση των συναντήσεων εξαρτάται από τη συχνότητά και τον τρόπο πληρωμής τους. Η πρώτη συνάντηση, όπου διενεργείται η αξιολόγηση, χρεώνεται ξεχωριστά από τις επόμενες. Για τις επόμενες συναντήσεις υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής είτε μεμονωμένα, ανά επίσκεψη, είτε σε πακέτο επισκέψεων. Σε περίπτωση που είναι επιθυμητή η εβδομαδιαία παρακολούθηση συστήνεται η προπληρωμή πακέτου επισκέψεων. Το διαιτολογικό γραφείο από την 1η Ιουλίου 2017 διαθέτει POS για πληρωμή των συναντήσεων με κάρτα.

Υπάρχει πολιτική αλλαγών ή ακυρώσεων ραντεβού;

Προγραμματισμός, αλλαγές ή ακυρώσεις ραντεβού γίνονται καθημερινά: Δευτέρα & Τετάρτη 8:00-16:00 και Τρίτη & Πέμπτη 14:00-22:00 από την γραμματεία με τους εξής τρόπους:

  • Τηλεφωνικά στο σταθερό: 2106200990 ή στο κινητό: 6947267649.
  • Μέσω SMS στο κινητό: 6947267649.
  • Μέσω e-mail στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
  • Μέσω μηνύματος στην επίσημη σελίδα ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ του facebook.

Οποιαδήποτε άλλη ώρα πραγματοποιηθεί κλήση, σταλεί SMS, email ή μήνυμα θα απαντάται τις αμέσως επόμενες εργάσιμες ημέρες & ώρες. Αλλαγές μέσω του προσωπικού λογαριασμού messenger της κλινικής διαιτολόγου - διατροφολόγου Ελευθερίου Σοφίας ή οποιαδήποτε αλλού μέσου δεν θα γίνονται δεκτές. Επιβεβαίωση των ραντεβού γίνεται μέχρι τις 12.00 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας από την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα της συνάντησης. Μη έγκαιρες ακυρώσεις μετά το πέρας του χρόνου επιβεβαίωσης χρεώνονται με την συνολική αξία της συνάντησης. Αναβολή στον προγραμματισμό των συνεδριών οδηγεί σε αναβλητικότητα της προσπάθειας και για τον λόγο αυτό οι συνεδρίες συστήνεται να προγραμματίζονται εκ’ των προτέρων χωρίς μεταβολές για ασήμαντο λόγο. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλείσθε να προσέρχεστε στο χώρο του διαιτολογικού γραφείου στην ώρα σας. Σε περίπτωση καθυστέρησης αυτό συνεπάγεται μείωση του διαθέσιμου χρόνου της συνεδρίας, ώστε να είναι δυνατή η τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.