ΔΙΑΤΡΟΦΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ


Τα «Διατροφοπαιχνιδίσματα» αποτελούν μια δραστηριότητα την οποία εμπνεύστηκε και εφάρμοσε για πρώτη φορά η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία το καλοκαίρι του 2007 στα πλαίσια του «Καλοκαιρινού Παιδότοπου» του Δήμου Κηφισιάς. Η νέα αυτή δραστηριότητα ήρθε και έφερε τα πάνω κάτω στους μικρούς μας δημότες οι οποίοι είχαν τη τύχη να την παρακολουθήσουν. Σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν σ’ αυτό, στις αρχές της Υγιεινής Διατροφής μέσα από παιδαγωγικά δρώμενα συμμετοχικού χαρακτήρα, κουκλοθέατρο, παιχνίδια, παραμύθια, προβολή διαθεματικού υλικού και πολλές άλλες διαδραστικές δραστηριότητες.

Το Διατροφικό Πρόγραμμα περιλάμβανε συνολικά 10 συναντήσεις, σε κάθε μία από τις οποίες τα παιδιά απασχολούνταν με ένα διαφορετικό θέμα σχετικό με τη δια τροφή, όπως η σημασία του πρωινού γεύματος, η αξία της Μεσογειακής διατροφής, ο ρόλος των δημητριακών στη διατροφή μας κά. Το Πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση ενός δρώμενου κατά τη διάρκεια της εορτής λήξης του «Καλοκαιρινού Παιδότοπου». Κατά τη διάρκεια του δρώμενου τα ίδια τα παιδιά παρουσίασαν την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής μέσα από μία αναπαράσταση όπου κάθε ένα παιδί είχε το ρόλο ενός τροφίμου. Κατά την αναπαράσταση της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας τα παιδιά απήγγειλαν στίχους από το “Διατροφοποίημα”, ένα ποίημα συνταγμένο από την επιστημονική υπεύθυνη του Διατροφικού προγράμματος Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ελευθερίου Σοφία. Συγκεκριμένα, κάθε ένα παιδί, ανάλογα τονρόλο που είχε στο δρώμενο, απήγγειλε και τους αντίστοιχους στίχους.

Τα «Διατροφοπαιχνιδίσματα» αποτελούν την πρώτη ενέργεια, από μια σειρά προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, του Δήμου Κηφισιάς για την προώθηση της Υγιεινής Διατροφής, καθώς αποτελεί κομμάτι ενός Ολοκληρωμένου Επιμορφωτικού Προγράμματος Διατροφικής Αγωγής, την οργάνωση και τον σχεδιασμό του οποίου, έχει υπό την επίβλεψή του το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.ΚΟΙ.ΠΟ.) του Δήμου Κηφισιάς. Εμπνεύστρια του Προγράμματος είναι η Πρόεδρος του ΚΕ.ΚΟΙ.ΠΟ., Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη, καθώς είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας. Την επιστημονική επιμέλεια του Προγράμματος έχει αναλάβει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελευθερίου Σοφία, σύμφωνα με την οποία βασικό σκοπό του προγράμματος αποτελεί η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα διατροφής με απώτερο στόχο την πρόληψη του φαινομένου της παχυσαρκίας και των συνακόλουθων επιπλοκών της.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ