Ο δεκάλογος της διατροφής για τις ημέρες με καύσωνα

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους από μας! Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες τις απολαμβάνουν όλοι αλλά κυρίως τα παιδιά που είναι λάτρεις της ζέστης, του ήλιου και της ανεμελιάς. Ωστόσο, πολλές φορές η ζέστη είναι αφόρητη με αποτέλεσμα να μας καταβάλει. Ακολουθούν μερικά διατροφικά tips ώστε να επιτύχουμε την βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αυξήστε την πρόσληψη δροσερών υγρών για να προλάβετε την αφυδάτωση του οργανισμού σας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Απαιτούνται από 1,5 (έξι ποτήρια) μέχρι και τρία λίτρα υγρών ημερησίως για να καλυφτούν οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.

Προτιμήστε το νερό, έναντι των άλλων ροφημάτων. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το γάλα χαμηλό σε λιπαρά και τα δροσερά αφεψήματα βοτάνων όπως το παγωμένο τσάι αποτελούν επίσης καλές επιλογές. Ωστόσο, θυμηθείτε να αποφύγετε κατά το δυνατόν το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές, αφού συνεισφέρουν στην αφυδάτωση του οργανισμού σας.

Εμπλουτίστε το καθημερινό σας μενού με φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, το αγγούρι, η ντομάτα, τα καρότα, τα κολοκύθι και τα χόρτα που είναι πολύ καλές πηγές νερού αλλά και βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών συστατικών. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε τις άμυνες της επιδερμίδας σας για ένα καλύτερο και υγιέστερο μαύρισμα!!!!

Αντικαταστήστε ένα γεύμα της ημέρας με μια φρέσκια πλούσια σαλάτα στην οποία μπορείτε να έχεις προσθέσετε κάποια πηγή πρωτεϊνών, όπως βραστό αβγό, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή τόνο σε κονσέρβα νερού. Εξίσου νόστιμες σαλάτες μπορείτε να φτιάξετε με όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια και οι χάντρες αλλά και με κρύα ζυμαρικά όπως οι βίδες δημιουργώντας χορταστικές μακαρονοσαλάτες.

Για τα ενδιάμεσα γεύματά σας προτιμήστε μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και φρέσκα φρούτα εποχής. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, λίγο μέλι, κανέλα και ότι άλλο σε προστάζει η φαντασία σας. Μια άλλη δροσερή ιδέα είναι τα παγωμένα milk shake φρούτων όπως χτυπημένη μπανάνα με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή ακόμη και λίγο παγωτό χαμηλό σε λιπαρά με φρέσκα φρούτα εποχής.

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, που η θερμοκρασία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα (3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα σνακ) κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μένετε χορτάτοι, αλλά χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό με την πέψη.

Περιορίστε την κατανάλωση βαριών γλυκών αλλά και του παγωτού καθώς η υπερκατανάλωση τους παχαίνει και ανεβάζει την θερμοκρασία του οργανισμού. Επιπλέον, τα παγωτά τύπου παρφέ καθώς και όσα περιέχουν σιρόπι, ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας ή καραμέλας, έχουν αυξημένη θερμιδική αξία. Καλύτερες επιλογές είναι και τα σορμπέ – γρανίτες, τα οποία έχουν χαμηλότερες θερμίδες αφού περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, ωστόσο θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

Προτιμήστε το ψάρι και τα θαλασσινά έναντι του κόκκινου κρέατος, αφού το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους και αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα τηγανητά, τα αλατισμένα και τα καυτερά καρυκεύματα, που οδηγούν σε τροφογενή θερμογένεση και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τέλος, καταναλώστε το κυρίως γεύμα σας το βράδυ που η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες από το βραδινό μέχρι την ώρα που θα πέσετε για ύπνο.